Hvordan lykkes med å finne tilbake til hverandre

En krise er ofte det som skal til for å gjennomføre endringer av uhensktsmessige mønstre. Når et par er villig til å investere sin sårbarhet og tid gjennom å arbeide bevisst med parforholdet er det gode muligheter for å lykkes. I denne artikkelen deler vi noen viktige erfaringer om hvordan noen par lykkes med å finne tilbake til hverandre etter en alvorlig krise.


Dere må gå igjennom uavsluttede konflikter og sette dem på plass. Det gjør dere ved at hver av dere er tydelig på eget ansvar for det som skjedde. Det er smittsomt på en veldig god måte. Da vil muren mellom dere bli mindre.

Dere har begge rett til å gjøre feil, erkjenne det og til å tilgi hverandre. Tilgivelse er å huske at vi alle sier ting vi skulle ønske vi ikke hadde sagt. At vi alle kan glemme at kjærlighet er viktigere enn å ha rett. At vi er så mye mer enn våre feil og ofte er vennlige og omsorgsfulle.  Å akseptere din partners feil kan hjelpe deg til å akseptere dine egne. Sjansen er ganske høy for at du snart trenger å bli tilgitt selv. 

Aksepter at dere begge har følelses-sår og uhensiktsmessige mønstre fra deres første familie, og at disse sårene og mønstrene trolig er hovedårsaken til at dere sliter og ikke får det til.  For å unngå repeterende og vonde konflikter er det nødvendig å starte en bevissthetsprosess der hver av dere klarer å skille mellom de følelser og reaksjoner som er adekvat i forhold til situasjonen, og de overreaksjoner som handler om aktivering av sår som oppsto lenge før dere traff hverandre. Bestem dere for å utforske og ta mer ansvar for egne sår og egne reaksjoner. Det handler om å fange den vonde følelsen når det skjer. Og så ta ansvaret for den.

Dere må styrke parforholdet ved å skifte fokus fra partnerens feil og mangler til å ta ansvar for egne feil og mangler. Når du tar ansvar for dine handlinger, følelser og reaksjoner styrker du deg selv og parforholdet. Når du skylder på din partner svekker du deg selv og parforholdet.

Dere må lære dere å være uenige. Uenighet og konflikter er nødvendig i alle modne parforhold. Bestem dere for å gjennomskue hvordan enkle motsetninger og uenighet eskalerer til destruktive konflikter. Det handler om å lytte og å akseptere hverandres subjektive virkelighet: ”Nå skjønner jeg mye bedre hvordan det er å være deg, selv om det er helt annerledes for meg”.  Aksepter at det ikke finnes noen objektiv virkelighet og at kampen om å ha rett som oftest er meningsløs. Vendepunktet ligger i om dere klarer å leve med det naturlige ubehaget (være voksen) som uenigheten skaper, eller om dere dytter ubehaget over på den andre ved å personifisere konflikten. Det er i dette øyeblikk den enkle uenigheten kan eskalere til en følelsesladet og smertefull konflikt: ”Jeg lider og det er din skyld”.

Sjekk ut dine tolkninger av din partner ved å spørre om de stemmer. Godta svaret. Tolkning og konklusjon av hverandre skaper avstand og virker krympende.

Unngå å kritisere. Fortell heller din kjære hva du trenger. ”Jeg savner deg” blir bedre mottatt enn ”du er aldri tilstede”.

Kjærlige handlinger i form av et godt blikk, stryke på kinnet, holde hender eller å servere en god kopp te gir næring til kjærligheten.

 

Les mer om Hvordan unngå skilsmisse her:

 

Trenger du hjelp til en krise i parforholdet?
Ta gjerne kontakt med oss for en prøvetime


Vågestykket

Mennesket må våge å se seg selv i øynene - se sannheten om seg selv.

I dette vågestykket skjer en renselse.

Stadig renselse er nøkkelen som åpner døren til hjertets rom.

Vigdis Garbarek