Stefamilien – hvordan takle dine og mine barn?

Vi har mange par som kommer til oss med utfordringer i sin nye ste-familie med dine og mine barn. De viktigste erfaringene er at et godt parforhold også er et godt ste-foreldreskap. Erfaringene viser også at det er viktig å gå sakte frem på barnas premisser når den nye ste-familien skal etableres. En klok ste-forelder velger å bruke tid til å bygge opp tillitt til sitt ste-barn og lar grensesetting, krav og konsekvens komme i annen rekke.


Gå langsomt på barnas premisser før dere etablerer en ny familiekonstellasjon. Dere er kanskje fremdeles forelsket og ønsker å dele deres utkårede med barna og med all verden. Det kan bli en dårlig start. Aksepter at det tar den tiden det tar å knytte nye ste-barn/foreldre kontakt. Barna har som regel ikke bedt om dette og håper kanskje fremdeles på at du skal finne tilbake til din ekspartner.

Blod er tykkere enn vann. Aksepter at biologisk forelder har en særstilling, og aksepter at du som steforelder primært har en bonus rolle på solsiden. Det betyr at din oppdrager ”kvote” er minimal med hensyn til å sette grenser, krav og konsekvens som er naturlig for dine biologiske barn. Hvis du praktiserer dette over lang tid vil det kunne utvikle seg en tillitsfull relasjon mellom deg og ditt stebarn, der din autoritet vokser frem ut i fra gjensidig tillitt. Da har du og ditt ste-barn opprettet en direkte kommunikasjons linje, der dere kan høste fruktene fra din voksne og tålmodig tilnærming.

Pass på parforholdet 1. Ikke la barna komme mellom dere. Det er krevende å være par og enda mer krevende å være  stefamilie. Sånn er det. Når intimiteten er lav øker konfliktene. Når intimiteten øker reduseres kranglingen. Uenighet og motsetninger vil naturlig dukke opp med jevne mellomrom . Den følelsesmessige opplevelsen blir imidlertid helt forskjellig avhengig av intimitetsnivået. Et godt parforhold er dessuten et godt foreldreskap. Hvis dere tillater stor avstand mellom dere, vil barna komme imellom. Det er ikke bra for dem og ikke bra for dere.

Ta vare på parforholdet 2. Ikke la ekspartner(e) komme mellom dere. En lykkelig skilsmisse er en illusjon. Det vil ofte være såre følelser uavhengig av om de er synlige eller ikke. Disse følelsene  påvirker ekspartner-forholdet relatert til samarbeidet om felles barn og til nye partnere. Vær voksen og ikke bit på krokene – og unngå å legge ut kroker selv. 

Pass derfor på at det ikke blir hengende ”strenger” fra ekspartner inn i dit nye parforhold eller inn i ditt nye hjem. Uavsluttede spørsmål om bruksrett til hytta, gamle bilder som blir hengende, uavhentede kartonger i kjelleren osv. kan vokse seg store gjennom emosjonelle forstørrelses glass. . Pass også på å være både romslig og grensesettende overfor din ekspartner, slik at du unngår å bringe gamle motsetninger inn i ditt nye parforhold og familie.

 

Les mer om Kommunikasjon i parforhold her:

 

Ønsker du hjelp til å takle ste-familien med dine og mine barn?
Ta gjerne kontakt med oss for en prøvetime


Velg din skjebne

Vær oppmerksom på dine tanker,
de blir lett til dine handlinger.

Vær oppmerksom på dine handlinger,
de blir lett til dine vaner.

Vær oppmerksom på dine vaner,
de blir lett til din karakter.

Vær oppmerksom på din karakter,
den blir lett til din skjebne.

Thich Thien-An